Marynaty, peklosól
Akcesoria wędzarnicze » Marynaty, peklosól
Peklosól to doskonała mieszanka peklująca, która jest stosowana w procesach technologicznych przemysłu mięsnego. Produkowana jest na bazie soli warzonej próżniowej. Składniki do produkcji posiadają stosowne atesty i są starannie wyselekcjonowane spośród produktów dostępnych na rynku.
Służy do nacierania mięsa lub sporządzania zalewy peklującej. Mięso można peklować "na sucho", wtedy do natarcia 1kg mięsa stosujemy około 20 g soli peklowej. Mięso peklujemy przez 48 godzin.
Stosując metodę nastrzykową, należy użyć około 25g soli peklowej rozpuszczonej w 100 ml wody na 1 kg mięsa. Tak przygotowanym roztworem nastrzyknąć mięso. Peklować 72 godziny.
Natarte lub nastrzyknięte mięso należy przechowywać w temperaturze ok. 8 stopni C. Zapeklowane mięso można upiec, uwędzić lub sparzyć.
Maryna typu "A" szczególnie polecana do ryb - EXtra PSTRĄG
Marynata typu "B" jest uniwersalna. Nadaje się zarówno do mięsa jak i ryb
Marynata typu "C" szczególnie polecana do węgorza
Mieszanka peklarska delikatna typu L.